Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ετέλεσε τα Θυρανοίξια του νεόκτιστου Ι.Ν. Παναγίας Πισιδιώτισσας Αλάνυας, στα όρια του Νομού Ατταλείας.



Η ονομασία εδόθη από την ιστορική μυρόβλητη εικόνα της Παναγίας, της επονομαζομένης Πισιδιώτισσας, επειδή βρισκόταν στον ομώνυμο ναό της στην Σωζόπολη της Πισιδίας (σημ. Ουλούμπορλου-ωραία πόλις) και ήταν γνωστή για τα θαύματά της από τον 6ο αιώνα.

Στην Πατριαρχική θεία Λειτουργία, με συλλειτουργούς τον οικείο Ποιμενάρχη και τον όμορο Μητροπολίτη Ικονίου Θεόληπτο, τους Ιερείς Μ. Αρχιμανδρίτη π. Βησσαρίωνα, τον Αγιορείτη Αρχιμ. π.. Θεολόγο Χρυσανθακόπουλο, αρχιτέκτονα (ο οποίος εξεπόνησε τα σχέδια και επέβλεψε τα έργα ανεγέρσεως του Ναού) τον εφημέριο του Ναού π. Κωνσταντίνο Shevchenko, τον Μ.Αρχιδιάκονο π. Ανδρέα και τον Τριτεύοντα Διάκονο Νήφωνα, προσήλθαν εκατοντάδες πιστοί, εκτός των διαμενόντων στον Νομό Ατταλείας, και από Κωνσταντινούπολη και περιοχές της Ελλάδος. Μετά την Δοξολογία ο Πατριάρχης χειροθέτησε σε Οικονόμο τον Εφημέριο του Ναού π. Κωνσταντίνο και σε Αναγνώστες τέσσερις νέους που θα διακονούν στους Ι.Ν. Αλάνυας και Ατταλείας.



Στο τέλος της Θ.Λειτουργίας προσεφώνησε τον Πατριάρχη ο οικείος Ποιμενάρχης και εξεφώνησε εμπνευσμένη Ομιλία ο Πατριάρχης, ο οποίος και διένειμε πρός όλους την εικόνα της Παναγίας Πισιδιώτισσας με την πατριαρχική του ευλογία.



Μετά τη θ. Λειτουργία, στον υπαίθριο χώρο όπου ο Δήμος Αλάνυας είχε τοποθετήσει τέντες και 400 καθίσματα, (τα οποία όμως δεν επήρκεσαν για το πλήθος των προσελθόντων) ακολούθησε Εορταστικό Πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, από παιδιά του Ρωσσικού Νηπιαγωγείου και του Ιδιωτικού Σχολείου Αλάνυας, και των Εκπαιδευτηρίων "Απόστολος Παύλος" Ισθμού Κορίνθου, με παραδοσιακές στολές. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν μαζί με τον Πατριάρχη και τη Συνοδεία του, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη κ. Θεόδωρος Τσακίρης, ο Μουφτής Αλάνυας καθώς επίσης και ο Έπαρχος (Καϋμακάμης) και ο Δήμαρχος Αλάνυας οι οποίοι και μίλησαν, μετά τις ευχαριστίες που απηύθυνε ο οικείος Μητροπολίτης πρός όλους όσους συνέβαλαν στην ανέγερση του κτιρίου του Ορθοδόξου Πολιτιστικού Κέντρου και του Ναού. Επίσης ευχαριστίες εξέφρασε και ο Πατριάρχης πρός τους τοπικούς Άρχοντες για όλες τις διευκολύνσεις τους από πλευράς Πολιτείας και Δημοτικής Αρχής για την ολοκλήρωση του έργου.



Χαρακτηριστικό του ενθουσιασμού όλων των προσελθόντων είναι το ότι, μετά την λήξη του επισήμου Προγράμματος, τα τραγούδια και οι χοροί συνεχίστηκαν με συμμετοχή πλέον πολλών από τους ντόπιους και τους επισκέπτες, που εόρταζαν το γεγονός της αποκτήσεως και τακτικής λειτουργίας Ορθοδόξου Ναού στην Αλάνυα μετά ένα περίπου αιώνα! Ιδιαίτερη ήταν η χαρά των 50 μελών του Συλλόγου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας, των εκπροσώπων της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, και των μελών της Εταιρείας Μεσογειακού Πολιτισμού Αθηνών, οι οποίοι συνέβαλαν κατά δύναμη στην ανέγερση του Ναού. Και φυσικά δεν μπορεί να περιγραφεί η συγκίνηση και η χαρά των Ορθοδόξων της Αλάνυας, που έβλεπαν το όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα, και να έχουν πλέον τον δικό τους Ναό με μόνιμο Ιερέα! Δώρο της Παναγίας της Πισιδιώτισσας, που αποκτούσε μετά από 13 αιώνες στον τόπο Της τον Οίκον Της!

Πρόγραμμα

Τηλέφωνο για μεταφορά στην Εκκλησία +90(507)988-9565

Multimedia