Ο πρώτος εορτασμός της Παναγίας Πισιδιώτισσας έγινε την 3η Σεπτεμβρίου 2016 στον νεόδμητον ομώνυμον ιερόν ναόν Της στην Αλάνυα. Ο εορτασμός άρχισε με τον Μέγα Πανηγυρικόν Εσπερινόν της Παραμονής και την επόμενη ημέρα τελέσθηκαν ο Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Ειδικά οι επισκέπτες ήρθαν να μοιραστούν τη χαρά. Οι ύμνοι εψάλησαν από την νέα Ιερά "Ακολουθία της Υπεραγίας Θεοτόκου της Χαριτοβρύτου Πισιδιωτίσσης" την οποίαν συνέταξε ο Υμνογράφος Δρ Χαραλάμπης Μπούσιας από την Αθήνα.



Το πρώτο Απολυτίκιον της Εορτής είχε γραφεί από τον κ. Στέφανον Τσερπάνη (που κατάγεται από την Αττάλεια) και έχει μεταφραστεί στα ρωσικά και ψάλλεται από τη χορωδία. Τους ύμνους της Εορτής έψαλλε ο Πρωτοψάλτης κ. Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, που διδάσκει βυζαντινή μουσική στη Μόσχα. Το β' μέρος της Θ. Λειτουργίας έψαλλε η Χορωδία του Ναού, υπό την διεύθυνση της μουσικου Πρεσβυτέρας Άννας Shevchenko.

Της θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Σωτήριος με συλλειτουργούς τον Αγιορείτη Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Χρυσανθακόπουλο (αρχιτέκτονα, με τα σχέδια και την επίβλεψη του οποίου κτίστηκε το Ορθόδοξο Πολιτιστικό Κέντρο Αλάνυας μετά του Ναού), τον Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Anishchenko, εξ Ατταλείας, Πρωτοπρ. π. Θεόδωρο Μαρινόπουλο, από την Καλαμάτα, Πρωτοπρ. π. Λάμπρο Φωτόπουλο, από την Αθήνα, και τον εφημέριο του Ναού Οικονόμο π. Κωνσταντίνο Shevchenko.

Ο Ιερός Ναός κατεκλύσθη από πιστούς όχι μόνον της Αλάνυας αλλά και άλλους που ήρθαν από την Αττάλεια ακόμη και από την Ελλάδα, για να συμμετάσχουν στον εορτασμό της Παναγίας μας. Μεταξύ αυτών και πρόσωπα που ευεργετήθηκαν πρόσφατα με τρόπους θαυμαστούς από την Παναγία Πισιδιώτισσα. Η χαρά και η συγκίνηση όλων απερίγραπτη!



0 Λειτουργός Ποιμενάρχης στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στα θαύματα που επετέλεσε η Παναγία η Πισιδιώτισσα κατά τον 6ον, 7ον και 8ον αιώνα αλλά και πρόσφατα στην Αθήνα, την Αττάλεια και Αλάνια.

Στη συνέχεια παρατίθεται η Ομιλία του Ποιμενάρχου και φωτογραφίες από την γιορτή.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΙΣΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣΤΗΣ

Η Παναγία Μητέρα μας -η Πισιδιώτισσα- προσείλκυσε σήμερα όλους μας εδώ στον δεύτερον αυτόν Ναό Της, που απέκτησε μετά από 1500 περίπου χρόνια. Ο πρώτος Ναός της Παναγίας που είχε κτιστεί πολύ παλαιά, στη Σωζόπολη της Πισιδίας, όπου είχε αποθησαυρισθεί η Θαυματουργή Εικόνα Της, γνωστή ως Παναγία Πισιδιώτισσα, κατεστράφηκε από επιδρομές βαρβάρων. Η εικόνα Της, μαζί με άλλες βυζαντινές εικόνες μεταφέρθηκε στη Ρωσία, όπου διαφυλάχθηκε επί αιώνες και εορταζόταν την 3η Σεπτεμβρίου, όπως αναγράφουν ακόμη και σήμερα τα Εκκλησιαστικά Ημερολόγια της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσσίας.

Αλλά η Χάρη Της ήθελε να επαναπατριστεί η Ιερά Εικόνα της στον τόπο της, έστω και ως αντίγραφο. Έχουμε δε θαυμαστά γεγονότα, που με αντίγραφα της εικόνας της Παναγίας Πισιδιώτισσας συνέβησαν τόσον εδώ στην Αλάνυα και Αντάλυα όσον και στην Αθήνα και τα οποία επιβεβαιώνουν, ότι και μέσω αυτών των νεωτέρων ιερών εικόνων Της η Παναγία μας εξακολουθεί να θαυματουργεί.

Η σημερινή εορτή δεν σχετίζεται με κανένα από τα γεγονότα της ζωής της Υπεραγίας Θεοτόκου, στα οποία είναι αφιερωμένες οι Θεομητορικές Εορτές, όπως η Γέννηση Της, τα Εισόδια στον Ναό των Ιεροσολύμων, η Κοίμηση. Αφορμή για την καθιέρωση της σημερινής εορτής είναι θαύματα που επιτέλεσε η Παναγία μας σε πιστούς, που με πίστη προσέπεσαν στην Ιερά αυτή εικόνα Της σε περασμένους αιώνες, αλλά και πρόσφατα, την 3η Σεπτεμβρίου 2014! Δεν είναι εκπληκτικό; Αυτό ακριβώς αναγράφει και το Συναξάριον της ημέρας:

Τῇ 3ῃ Σεπτεμβρίου, "μνείαν ποιούμεθα τῶν θαυμασίων τῆς ὑπεραγίας ἡμῶν Θεοτόκου, τῆς χαριτοβρύτου καὶ μυροβλυτίσσης Πισιδιωτίσσης."

Και νά, ότι όλοι εμείς, που προσήλθαμε σήμερα στον ιερόν αυτόν Ναόν Της, απολαμβάνουμε την ιδιαίτερη χαρά και ευλογία να επιτελούμε τον πρώτον εδώ εορτασμό της Παναγίας Πισιδιώτισσας.

"Ἀλάνυα χαίρει καὶ σκιρτᾷ καὶ λαμπρῶς σεμνύνεται,
Πισιδιώτισσα Δέσποινα, τῇ προστασίᾳ σου
καὶ ἡ Πισιδία πᾶσα ἀντιλήψει σου καὶ σκέπῃ καὶ φρουρᾷ, ...
ἐπαγάλλεται καὶ κράζει σοι·
Χαῖρε, Μῆτερ, ταχεῖά μου πρόνοια."


ψάλαμε στον Εσπερινό της εορτὴς .

Πολλά είναι τα γεγονότα και κατά τα δύο τελευταία αυτά χρόνια, που φανερώνουν ότι η Παναγία όταν την παρακαλούμε με πίστη, σκέπει, φρουρεί, προστατεύει, θεραπεύει ασθένειες, χαροποιεί τους λυπημένους, ενδυναμώνει και ενισχύει τους απελπισμένους, δίνει τη χαρά να γίνουν μητέρες,άτεκνες επί χρόνια γυναίκες, θεραπεύει ασθενή βρέφη και τα χαρίζει υγειά στους γονείς τους.

Γι αυτό κι εμείς απευθυνόμαστε σήμερα με ευγνωμοσύνη προς την Παναγία Μητέρα μας και ψάλλουμε:

"Χαίροις, Θεογεννῆτορ σεμνή, τῆς Πισιδίας ἱερὸν ἐγκαλλώπισμα,
ἡ πρόξενος εὐτεκνίας στειρευουσῶν γυναικῶν,
ἀλγεινῶς νοσούντωνἡ ἰάτειρα,
θαυμάτων τὸ πέλαγος, ἀντιλήψεως χείμαῤῥος ἐμπεριστάτων,
Μῆτερ Πισιδιώτισσα, ἡ ὑπέρμαχος
τῶν καμνόντων προσφύγων σου,...
πιστῶν καταφύγιον ἐν τρικυμίαις τοῦ βίου
καὶ παραμύθιον ἔνθερμον τῶν ὄντων ἐν λύπαις καὶ στενώσεσι, Παρθένε, πιστῶν διάσωσμα.


Εύχομαι σε όλους σας η Παναγία μας να ανταποκριθεί στις προσευχές σας και να σας χαρίσει ό,τι καλό επιθυμείτε. Να έχετε πάντοτε την χάρη και προστασία Της.

+ Ο Πισιδίας Σωτήριος







Πρόγραμμα

Τηλέφωνο για μεταφορά στην Εκκλησία +90(507)988-9565

Multimedia