Με αρχιερατική θεία Λειτουργία εορτάστηκε την 17η Ιουλίου η Σύναξη όλων των "εν Πισιδία, Σίδη και Ατταλεία Διαλαμψάντων Αγίων" στον νεόκτιστο Ι. Ναό Παναγίας Πισιδιώτισσας Αλάνυας, για πρώτη φορά, της οποίας προέστη ο οικείος Ποιμενάρχης με συλλειτουργούς τον εξ Αγίου Όρους Αρχιμ. π. Θεολόγον Χρυσανθακόπουλον και τον Οικονόμον π. Κωνσταντίνον Shevchenko, εφημέριο του Ναού.

Συγχρόνως εορτάστηκαν οι Άγιοι, την ημέρα αυτή και στον Ι.Ναό Απ. Παύλου-Αγ. Αλυπίου Ατταλείας, όπως κάθε χρόνο, με συμμετοχή πλήθους πιστών.

Ακολουθεί η Ομιλία του Μητροπολίτου και φωτογραφίες από τον Εσπερινό και την Αρχιερατική Θ. Λειτουργία.


Κυριακή Αγίων Πατέρων Δ' Οικουμενικής Συνόδου

Αγαπητοί μου αδελφοί, σε κάθε θεία Λειτουργία, που έρχεται ο Χριστός ολόσωμος, με την μορφή του Αγίου Άρτου και του Τιμίου Του αίματος ανάμεσά μας, οι άγιοι Άγγελοι περιβάλλουν την Αγία Τράπεζα, αλλά και οι Άγιοι και μάλιστα εκείνοι των οποίων την μνήμη επιτελούμε την ημέρα εκείνη. Εμείς δεν τους βλέπουμε με τα σωματικά μάτια, αισθανόμαστε όμως την παρουσία τους με το πνεύμα μας, την ψυχή μας. Έρχονται, λοιπόν, ανάμεσά μας για να δεχτούν τους ύμνους μας, τις ευχαριστίες μας,, αλλά και τους στεναγμούς της καρδιάς μας, τα αιτήματά μας για να τα μεταφέρουν στον Άγιο Θεό την πηγή παντός αγαθού.

Τα θαυμαστά γεγονότα που συμβαίνουν κατά την ημέρα εορτασμού των Αγίων φανερώνουν ότι οι Άγιοι αγαπούν και προστατεύουν τον τόπο της καταγωγής τους, τους τόπους που έζησαν ή μαρτύρησαν ή ενταφιάστηκαν, τους Ναούς τους αφιερωμένους σ΄ αυτούς, τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους που έρχονται να τους τιμήσουν. “η αγάπη και η προσευχή των Αγίων ουδέποτε εκπίπτουν”.

Επομένως μπορούμε να καταλάβουμε, πόσοι Άγιοι περιβάλλουν σήμερα το Άγιο Θυσιαστήριο, την Αγία Τράπεζα εδώ, των οποίων σήμερα την μνήμη επιτελούμε!

Είναι οι 630 Θεοφόροι Πατέρες που συγκρότησαν την 4η Οικουμενική Σύνοδο στην Χαλκηδόνα, απέναντι από την Κωνσταντινούπολη, που εορτάζει σήμερα ολόκληρος ο Ορθόδοξος κόσμος. Μεταξύ αυτών και 18 Επίσκοποι από τις Επισκοπές Πισιδίας, Ατταλείας, Σίδης και Αλάνυας, που τότε ελέγετο "Καλόν Όρος".

Είναι ακόμη οι Άγιοι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας,που πρώτοι κήρυξαν το Ευαγγέλιο εδώ.

Η πρώτη γυναίκα Μάρτυς, που υπέστη το Μαρτύριό της στο Αμφιθέατρο της Αντιοχείας της Πισιδίας και εκλήθη Ισαπόστολος.

Οκτώ Επίσκοποι, εκ των οποίων ο πρώτος ο Άγιος Αρτέμων χειροτονήθηκε από τον Απόστολο Παύλο στην Πισιδία. 56 Ιερείς, Μάρτυρες, Νεομάρτυρες και ὃσιοι, μεταξύ των οποίων ο Άγιος Μάρτυς Νέστωρ, του οποίου τα ιερά Λείψανα βρέθηκαν στην Πέργη με θεία Αποκάλυψη και μέχρι τον περασμένο αιώνα βρίσκονταν στο Παρεκκλήσιο του Ελληνικού Παρθεναγωγείου, που υπάρχει μέχρι σήμερα και βρίσκεται εδώ κοντά.

Και αυτοί οι 70 Άγιοι της Μητροπόλεώς μας είναι μόνον εκείνοι των οποίων γνωρίζουμε τα ονόματα και μπορούμε να διαβάσουμε τον βίο τους, που εκδώσαμε πέρυσι και στα Ρωσικά. Έχουμε ακόμη τους 15.000 Μάρτυρες της Πισιδίας, των οποίων την μνήμη εορτάςαμε χθές, 16ην Ιουλίου.

Οι Άγιοί μας δια μέσου του Χριστού και του Αγ. Πνεύματος, μαθαίνουν τα προβλήματά μας και παίρνουν εντολή από το Θεό να μας βοηθήσουν. Και μας βοηθούν, γιατί αγαπούν και συνεχίζουν το άγιο έργο που έκαναν στη γη. Ο Άγιος Ποφύριος, σύγχρονος Άγιος, που είχα την τιμή και ευλογία πολλές φορές να συναντήσω, έλεγε: όταν θα φύγω για τον ουρανό θα είμαι πιό πολύ κοντά σας και θα προσεύχομαι για σας. Είναι δόγμα της Εκκλησίας μας η μεσιτεία των Αγίων. Οι Άγιοι παρακαλούν για τη σωματική και πνευματική ακεραιότητα των χριστιανών, που αγωνίζονται κάτω στη γη και ζητούν τη βοήθειά τους. Όπως ξέρετε, πολλά θαύματα, έγιναν με τις μεσιτείες των Αγίων και με τη Χάρι των ιερών λειψάνων τους.

Πολύ εντυπωσιακό είναι ένα από τα πρόσφατα θαύματα της Αγίας Μαρίνας, της οποίας η μνήμη συμπίπτει σήμερα, 17 Ιουλίου. Ένα παιδάκι από την Κύπρο, Ανδρέας το όνομά του, έπασχε από λευχαιμία και έπρεπε να τον πάνε σε ειδικό Νοσοκομείο στην Αμερική, για να του κάνουν μεταμόσχευση μυελού. Οι γονείς του Ανδρέα έκαναν θερμές προσευχές στην Αγία Μαρίνα. Την ημέρα της εγχειρήσεως εμφανίστηκε η Αγία Μαρίνα σαν προσωπικός ιατρός του Ανδρέα μέσα στο χειρουργείο και έλαβε μέρος στην εγχείρηση. Ο υπεύθυνος αμερικανός γιατρός, εντυπωσιάστηκε από τους χειρισμούς της και αργότερα έλεγε στους γονείς: -Αφού είχατε τόσο καλή γιατρό, γιατί ήρθατε σε μένα; Ο μικρός Ανδρέας από τότε είναι πολύ καλά.

Ας ικετεύσουμε με πίστη τους Αγίους που τιμούμε σήμερα, για όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν, με την βεβαιότητα ότι θα ακούσουν τις προσευχές μας και θα μεσιτεύσουν στον Πανάγαθο Θεό να μας απαντήσει με όποιον τρόπο Εκείνος ξέρει, ότι θα είναι για το καλό μας.

Βεβαίως, όπως λέγει και ο ιερός Χρυσόστομος, “Τιμή μάρτυρος, Μίμησις μάρτυρος”, δηλ. η αληθινή τιμή και αγάπη για τους αγίους είναι να τους μιμηθούμε. Όχι στα θαύματα, αλλά στη ευσέβεια και τη ζωή, που τους έδωσαν το χάρισμα από το Θεό να επιτελούν ποικίλα «σημεία και τέρατα». Παντού πρέπει να τιμούμε με τη ζωή μας και την προσευχή μας “τους φίλους του Θεού”. Εν προκειμένω ο απόστολος Παύλος το λέγει καθαρά: ”μιμηταί μου γίνεσθε καθώς κι εγώ Χριστού”. Έμπρακτη μίμηση, καθημερινός αγώνας με προσευχή, μελέτη καθημερινή της Αγίας Γραφής, και συχνή συμμετοχή στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας χρειάζονται.
Είθε οι Άγιοι να είναι βοήθεια όλων μας.







Πρόγραμμα

Τηλέφωνο για μεταφορά στην Εκκλησία +90(507)988-9565

Multimedia